Langkau ke kandungan utama

Puisi Musim Tengkujuh ii - Moechtar Awang

segumpal gelombang
jatuh di kaca
segenggam ribut
hinggap di meja
dan di jendela
berdiri seorang nelayan
menghirup segelas duka
dari dada laut
memamah sekeping lapar
dari mata kabut
dan di dapur
ter
    gan
        tung
        seekor ikan asin
        menyara hidup
        seabad lagi.

Pasrah
DBP, 1980

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Perempuan Kesepian - T. Alias Taib

perempuan yang sepi hatinya adalah secawan kopi
sekawan angin di jendela tak berkepak tak beriak
ia bersandar pada nasibnya disaksi dinding bisu dipukuli nestapa biru
sinar bulan di langsir tak berombak tak berkocak
perempuan yang sepi ia minum hatinya sendiri Seberkas Kunci, 1978 

Padamu Ibu – Isbiha

Nafas sesak, ibu, di bawah debar kota mata menyorot pandang betapa gelap menerpa dalam alunan gelombang dunia pura-pura.
Malam yang kian berlarut, ibu mata sial ini masih belum mau lelap sebab antara dengkur kasar teman-teman dan salakan anjing sertai gelodak jiwa hati ini, ibu, bisa menagih rindu dibawa alun pancaran sinar matamu.
Atas degup jantung, ibu, betapa lanjutnya usia pelan-pelan kupejamkan ini mata lantas aku cuba mengerti sekarang bahawa keranamu, ibu, kujelajahi ini kota dan untukmu, ibu, kulapangkan ini dada.
Kalau di persimpangan hidup ini tersendu aku kuakui cuma kau saja, ibu, yang lebih tau.
Dewan Sastera, Mac 1971

Wawancara T. Alias Taib

oleh: Wan Nizar Wan Taib dan Sirai Daha

Penumpuan khusus kepada puisi membolehkan T. Alias Taib muncul sebagai penyair yang prolifik dan mapan. Beliau bermula dengan puisi berjudul “Persembahan” yang muncul dalam majalah Angkatan Baru pada Oktober 1964. Sejak itu T. Alias Taib telah berjaya menghasilkan 5 buah kumpulan puisi iaitu Laut Tak Biru di Seberang Takir, Pemburu Kota, Opera, Seberkas Kunci, dan Piramid. Dibesarkan di Kuala Terengganu, T. Alias Taib mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Gong Kapas. Kemudian beliau melanjutkan pendidikan menengah beliau di Sekolah Menengah Sultan Sulaiman (Inggeris), Kuala Terengganu. Kini beliau berkhidmat di Sekolah Kebangsaan Wangsa Jaya, Setapak, Kuala Lumpur. Walaupun pada peringkat awal, beliau terpengaruh oleh karya-karya Rendra dan Latiff Mohidin, tetapi akhirnya T. Alias Taib menemui identiti beliau sendiri. Semua ini diperoleh melalui eksperimen beliau yang tidak jemu-jemu. Kewibawaan beliau dalam menghasilkan karya-karya puisi jela…